INVESTICIONI DUKAT FRANC JOZEF CETVOROSTRUKI

O PROIZVODUProdaja dukata u ZLATARAMA GOLD na dve lokacije u Beogradu
Dukat Franc Jozef cetvrorostruki
Austro-Ugarska Monarhija kroz nekoliko vekova kovala je zlatni dukat Franc Jozef kako bi omogućila robnu razmenu monarhijskog carstva sa svetom.
Zbog toga zlatni dukat nije imao službenu nominalu izraženu u austro-ugarskoj valuti, nego se njegova vrednost temeljila na vrednosti čiste mase zlata od koga je izrađen.
Mada su kroz istoriju u austro-ugarskim kovnicama bili kovani dukati više različitih veličina, nakon propasti države 1918. godine bečka je državna kovnica Münze Österreich nastavila proizvodnju dukata dve nominale:
- Jednostruke dukate promera 20 milimetara ukupne mase 3,49 grama i mase čistog zlata 3,44 grama ili 0,1106 unci
- Četverostruke dukate promera 39,6 milimetara, ukupne mase 13,96 grama i mase čistog zlata 13,76 grama ili 0,4424 unci
Budući da se još i danas proizvode u milionskim tiražima, zlatni dukat Franc Jozef s utisnutom 1915. kao godinom izdanja smatra se čistim investicionim zlatnikom, bez dodatne numizmatičke vrednosti.
Zlatni dukati Franc Jozef koji na sebi imaju utisnutu neku drugu godinu izdanja ponekad mogu imati dodatnu numizmatičku vrednost, te se ne smatraju nužno investicionim zlatnicima.
Zlatni dukat Franc Jozef neretko se poklanja u svečanim prilikama: povodom krštenja, venčanja, godišnjica… Zbog svega toga, zlatni dukat Franc Jozef predstavlja izvrstan način za očuvanje vrednosti lične imovine: lako je prepoznatljiv i jednostavno se može pretvoriti u likvidnu valutu.


INVESTICIONA NAPOMENA:Za velike ulagace odobravamo posebne investicione pogodnosti.