O zlatu

O zlatu

Zlato je plemeniti metal. Kroz istoriju, plemeniti metali sluzili su, kao valuta i sredstvo placanja, ali i kao podloga i temelj za stampanje novca, sto se i danas u izvesnoj meri primenjuje.

Iako se kolicina zlatnih rezervi u svetu neznatno smanjuje, jos uvek u trezorima centralnih banaka nalazi se oko 40 % ukupnih zaliha zlata.

Zlato ima vise upotrebnih vrednosti.

Zlato se koristi za izradu nakita. Nakit se danas proizvodi industrijski, gde upotrebom razlicitih legura nakit dobija zeljenu boju i zeljenu finocu.

Zlato je svoju primenu naslo i u stomatogiji, medicini i u elektronici.

Najveca upotrebna vrednost zlata jeste u ocuvanju vrednosti novca.


investiciono-zlato

STA JE INVESTIRANJE U ZLATO ?Investiranje u zlato, razlikuje se od ostalih oblika investicija. Cilj svakog investiranja, jeste da se novac posle odredjenog vremenskog perioda vrati u uvecanom iznosu. Ulaganje u zlato, ne predstavlja klasicno ulaganje, vec predstavlja hedzing ( zastitu ) od nepovoljnih ekonomskih kretanja. Isto ne sprecava da se neka negativna pojava desi, vec u koliko se desi, da posledice budu minimalne. Ulaganje u investiciono zlato predstavlja polisu osiguranja za finansijski kapital. Isto, sluzi za smanjene valutnih rizika aktuelne valute.

Ovaj tip ulaganja, stiti aktuelnu valutu od infalacije, deflacije, nestanka ili zamene aktuelne valute.

KAKO ZLATO STITI FINANSIJSKI KAPITAL ?

Cena zlata je u stalnom porastu. Takva vrednost zlata, determinisana je, povecanom potraznjom za zlatom i ogranicenom kolicinom istog resursa.

Shodno tome, prognoze vodecih svetskih ekonomista predvidjaju, pozitivnu korekciju vrednosti zlata u buducnosti. Povecanjem svoje vrednosti kroz vreme, zlato stiti vrednost novca.

Cena zlata, brze raste od stope inflacije i na taj nacin cuva kupovnu moc novca.

PRIMER:

Jednom uncom zlata, pre 500 godina mogla se kupiti ista kolicina robe kao i danas, za vrednost iste.

ULAGANJE U ZLATO NE MORA DA DONESE ZARADU, ALI I MOZE.

U koliko je je cena zlata, vise porasla u odnosu na stopu inflacije u posmatranom periodu, ta razlika predstavlja stvarnu zaradu, tj.dobit.

U koliko se cena zlata uvecala za iznos inflacije, u tom slucaju nema stvarne zarade, vec je samo sacuvana kupovna vrednost novca.